IZETBEGOVIĆEV I KAVAZOVIĆEV PROJEKT Genocid.ba - još jedan portal koji samo jedan narod smatra žrtvom

01/19/2017 - 09:42

„Zločini u Bosni i Hercegovini i agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu nije počela 1992., nego mnogo ranije, 10. svibnja 1991. napadom na mjesto Uništa, pa 15. rujna 1991. na mjesto Ravno“, rekla je za Dnevnik.ba haaška odvjetnica i nekadašnja tužiteljica Nika Pinter komentirajući projekt genocid.ba - portal o genocidu nad Bošnjacima i agresiji na tzv. Republiku BiH, navodi se u članku novinarke Glorie Lujanović za Dnevnik.ba.

„Zločini u Bosni i Hercegovini i agresija na Republiku  Bosnu i Hercegovinu  nije počela 1992., nego mnogo ranije, 10. svibnja 1991. napadom na mjesto Uništa, pa 15. rujna 1991. na mjesto Ravno“, rekla je za Dnevnik.ba haaška odvjetnica i nekadašnja tužiteljica Nika Pinter komentirajući projekt genocid.ba - portal o genocidu nad Bošnjacima i agresiji na tzv. Republiku BiH. 

Agresija počela 1991.  napadom na Uništa i Ravno 

Pinter navodi kako na napade na mjesto Uništa i Ravno nije bilo reakcije službenih tijela Republike BiH te se nisu smatrali činom agresije.

„Napadi na mjesto Uništa i Ravno nisu se smatrali činom agresije i na  njih nije bilo reakcije službenih tijela Republike Bosne i Hercegovine. Istovremeno, s teritorija Republike BiH vršena je agresija na Republiku Hrvatsku“, rekla je Pinter.

Podsjetimo, predstavljen je projekt i izveden umjetnički performans u sarajevskom Narodnom pozorištu „Genocid nad Bošnjacima 1992. – 1995. u svrhu podjele Republike BiH i stvaranja velike Srbije“ redatelja Emira Hadžihafizbegović. U sklopu multimedijalnog projekta, s radom je počeo i web portal genocid.ba na kojem će, prema Hadzihafizbegovićevim navodima,“biti dostupne informacije o žrtvama strašnog zločina, razmjerima, naručiteljima i izvršiteljima“.

Na portalu genocid.ba stoji kako je “kraj 20. stoljeća nakon holokausta nad Židovima obilježila agresija na Republiku BiH”.

Odvjetnica Pinter smatra kako je riječ o još jednom portalu koji samo jedan narod u BiH smatra žrtvom te kako je to daleko od potrebe evidentiranja zla koje se dogodilo u BIH.

„Već sam naziv portala govori da se ne radi o potrebi evidentiranja zla koje se dogodilo na tlu Bosne i Hercegovine, nego o portalu koji samo jedan narod u Bosni i Hercegovini smatra žrtvom. Daleko je to od prikupljanja  i evidentiranja krvavog mozaika onog što se desilo u BiH“, navodi Pinter.

Ideja Alije Izetbegovića

U obraćanju publici bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je kako je ovaj projekt važan kako se Bošnjacima  povijest ne bi ponovila.

“Sve što je bilo kreirano bilo je s ciljem da se Bošnjaci očiste s dijela teritorije i da bi se učinila podjela BiH. Dakle, ne propustiti ništa, svakog čovjeka i svaku žrtvu i sve presude i svjedočenja trebaju dobiti svoje priče i lica. Ljudi nisu brojevi. Ovaj projekt je važan kako se Bošnjacima ne bi ponovila povijest", kazao Izetbegović.

Rekao je i kako će se Bošnjaci morati sjećati, jer oni koji zaboravljaju riskiraju da im se to ponovi.

"Možemo praštati, ali nikada nećemo zaboraviti. I nikada više nećemo biti slabi jer slabost priziva nasilje", kazao je  Izetbegović.

Napomenuo je kako je ideja o knjizi genocida nad Bošnjacima potekla još 1996. od Alije Izetbegovića.

Prešućivanje  zločina tzv. Armije RBiH

Pinter navodi kako dijeli Izetbegovićeve stavove da istina nikada i ni prema kome ne može biti provokacija, pa tako provokacija ne može biti ni navođenje činjenica o zločinima koje je počinila Armija RBiH.

„Dijelim Izetbegovićev stav kako istina nikada i prema nikome ne može biti provokacija, jednako tako ne može biti provokacija ni navođenje činjenica o zločinima koje je počinila Armija RBiH te prikupljanje podataka i zločincima i zločinima Armije RBiH. Međutim,  provokacija je njihovo prešućivanje“, izjavila je Pinter.

Pinter, dalje tvrdi, i kako je  Izetbegović, kao član Predsjedništva BiH, zaboravio istaknuti i ukazati na potrebu da se zločini ne dogode nijednom narodu u BiH, a ne samo Bošnjacima.

Samo jedan konstitutivni narod žrtva

„Kada član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, zaboravlja istaknuti i ukazati na potrebu da se svi zločini evidentiraju, da se niti jednom narodu u Bosni i Hercegovini , a ne samo Bošnjacima, ne bi ponovila povijest, kada samo jedan od konstitutivnih naroda proglašava žrtvom, nisam sigurna u iskrenost želje da se povijest ne bi ponovila“, smatra Pinter.

Inače, u projektu je sudjelovala  i udruga „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ koji su ustupili izjave 12.500 Srebreničana koji su dali suglasnost da se u Potočarima ukopaju posmrtni ostati njihovih najbližih ubijenih u Srebrenici.

Predsjednica udruge „Pokret majki enklava Srebrenice i Žepa“ Munira Subašić ističe kako Bošnjaci brzo zaboravljaju zločine i 1995. godinu.

"Pošto mi Bošnjaci brzo zaboravimo, taj projekt će podsjećati na sve što se događalo 1995. godine. Pošto mi majke nemamo dva života da možemo podsjećati, znači taj sam projekt će podsjećati one koji zaborave", kazala je Munira Subašić.  

Na promociji projekta i Naser Orić 

Visoki pokrovitelji projekta su bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i reisu-l-ema Islamske zajednice BiH, Husein ef. Kavazović.Uz brojne političare, osobe iz bošnjačkog javnog života, među publikom bio je i zapovjednik tzv. Armije RBiH Naser Orić kojem se pred Sudom BiH sudi za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom.

U performans su uključeni i zborovi "Pontanima" pod vodstvom fra Ive Markovića,  “Princess Krofne“ i dio Sarajevske filharmonije.

Kako presuda 'šestorki' može narušiti stabilnost BiH i Hrvatske

04/03/2017 - 08:52
Žalbena presuda u predmetu 'Prlić i ostali' imat će implikacije ne samo na Bosnu i Hercegovinu, odnosno na Hrvate u Bosni i...

NIKA PINTER: Procesuiranjem bh. Hrvata želi se ostvariti ono što Armija BiH nije uspjela u ratu

02/07/2017 - 09:36
Tuđmanovi transkripti dokaz su da nije bilo zločinačkog projekta podjele BiH, smatra odvjetnica s Haaškog tribunala i voditeljica...

NIKA PINTER: Procesuiranjem BH Hrvata želi se ostvariti ono što Armija BiH nije uspjela u ratu

02/06/2017 - 11:22
U linkovima pročitajte veliki intervju odvjetnice Nike Pinter, voditeljice Ureda za pružanje pravne pomoći pripadnicima...

Temeljem "udruženog zločinačkog poduhvata" svaki pripadnik HVO-a može biti osumnjičen

01/24/2017 - 09:07
Pravni institut udruženog zločinačkog poduhvata donosi dimenziju kolektivne odgovornosti Hrvata u BiH, stigmatiziranje cijelog...

PREVIŠE NELOGIČNOSTI ŠTO SE ZAPRAVO DOGODILO U ORAŠJU? Svjedok: 'Život su mi spasili Marko Knežević i general Đuro Matuzović!'

11/06/2016 - 20:01
Po danu je kuhala vojnicima, noću su je odvodili na silovanje. “Nisam ni uspjela zaspati, već drugi dođe i izvede me na silovanje...